Hoewel de term BTW – Belasting Toegevoegde Waarde- best vaak toegepast wordt, weten veel mensen eigenlijk niet precies wat het is en hoe het berekend wordt.
Per 1 januari nieuw BTW nummer voor eenmanszaken
Begin jij een onderneming, dan heb je beslist een BTW-nummer nodig als de Belastingdienst je althans beschouwd als ondernemer voor de BTW. Schrijf jij je in, dan krijg je meteen een BTW-nummer. Dit nummer wordt ook wel eens BTW identificatienummer genoemd en bestaat uit veertien tekens waaronder onder meer de landcode en je Burger Servicenummer. Overigens hebben de eenmanszaken in ons land al een nieuw BTW nummer gekregen van de Belastingdienst, een nummer dat ze per 1 januari 2020 moeten toepassen. Verschil is dat er omwille van de privacy geen Burger Servicenummer meer in het BTW-nummer opgenomen wordt.
In ons land gelden verschillende BTW-tarieven
Voor de duidelijkheid; BTW is een percentage van een bedrag dat afgedragen moet worden als je een product of dienst verkoopt. Er geldt in ons land niet een BTW-tarief. In ons land zijn namelijk verschillende belastingtarieven als het om BTW gaat. En dus wil je weten welk tarief voor jou als ondernemer geldt. Om je eigen winst te bewaken, moet jij als ondernemer er altijd voor zorgen dat jij zelf de BTW optelt bij het bedrag dat je verlangt voor je producten en diensten.
Het is verstandiger een BTW calculator te gebruiken
Je kunt de BTW op verschillende manieren betalen, online vind je voldoende tools die je verder kunnen helpen. Je kunt het echter ook prima zelf. Zo geldt dat jouw verkoopbedrag keer het percentage BTW dat voor je product of dienst gevraagd wordt bepaald hoeveel BTW je precies af moet dragen. Stel je verkoopt een product voor 300 euro en het BTW -percentage is 21 procent, dan betaal je dus 63 euro aan BTW. Wil je de BTW aftrekken van het bedrag dat betaald moet worden, dan trek je het percentage aan BTW dat betaald moet worden af van het verkoopbedrag, in het voorbeeld wordt dat dus 300-63 is 237 euro. Dat is dus de prijs zonder BTW. Voor een idee hoe de BTW werkt is hoofdrekenen weliswaar leuk, handiger is het om een online BTW-calculator te gebruiken.
21 procent is het meest voorkomende tarief in Nederland
In ons land is 21 procent het meest voorkomende BTW-tarief. Dit tarief geldt voor de meeste goederen en diensten. Daarom ook wordt 21 procent het algemene tarief genoemd en wordt het toegepast op kleding en meubels, om maar een aantal voorbeelden te noemen. Het verlaagde BTW tarief in ons land is 9 procent, nadat het eerst heel lang 6 procent was. Vooral bij levensmiddelen en vervoersdiensten is dit percentage aan de orde. Het 0 procent tarief geldt vooral als er zaken in het buitenland gedaan worden. Op je factuur hoef je dan dus geen BTW te berekenen. Goed om te weten is dat er ook zoiets als BTW vrijstelling geldt voor bepaalde producten en diensten en voorts kennen we de landbouwregeling, marge regeling en reisbureauregeling, waarbij sprake is van bijzondere BTW regelingen.
Houd precies bij hoeveel je moet afdragen
Stel je bent ondernemer, dan is het gebruikelijk dat je in elk geval elk kwartaal aangifte omzet belasting doet. Dat is ook het moment dat je aangeeft hoeveel aan BTW je precies in die periode ontvangen hebt. Dat bedrag dien je vervolgens terug te betalen aan de Belastingdienst, nadat er allerlei aftrekposten gebruikt zijn. Het is in elk geval ontzettend belangrijk om precies bij te houden hoeveel BTW je precies af moet dragen.
Gebruik een online boekhoudprogramma
Nou kun je wat betreft de BTW natuurlijk alle bedragen die je aan BTW ontvangt opzij te leggen. Handiger is het om een online boekhoudprogramma te gebruiken die steeds automatisch bijhoudt hoeveel je nou precies per kwartaal af dient te dragen. Voor ondernemers is dit wel de meest eenvoudige weg, want dan hoef je immers niet steeds de binnengekomen bedragen te splitsen. Als ondernemer kun jij je tijd vast en zeker beter besteden. Het is toch al goed om steeds de handige BTW calculator te gebruiken. Tenminste, als snelheid en gemak zaken zijn die je aanspreken.
Reserveer geld dat je aan BTW af moet dragen
Door de calculator te gebruiken hoef jij zelf niet meer te doen dan het bedrag in te vullen waarover je de BTW wenst te berekenen. Je kiest uiteraard het gewenste BTW percentage en weet dan meteen wat nou precies de BTW is. Met een online boekhoudprogramma en de calculator is de kans op fouten behoorlijk kleiner. Wie slim is voegt de BTW-calculator toe aan het startscherm en het bureaublad. Het is als ondernemer altijd belangrijk dat je een bedrag opzij legt voor wat betreft de BTW. Gaat het je goed als ondernemer, dan staat het vast dat je BTW af moet dragen. Zoveel is zeker. En dus is het verstandig BTW geld te reserveren