5 dingen die je moet weten voordat je een zonnepaneel koopt

De aankoop van fotovoltaïsche zonnepanelen is de keuze van 99% van de mensen die besluiten hun eigen energie op te wekken. Waarom? Eenvoudigweg omdat deze technologie de beste resultaten en voordelen oplevert in huiselijke omgevingen.

Een van de voordelen is dat de lichtrekening tot 95% lager kan uitvallen, dat men zich geen zorgen hoeft te maken over de toekomstige energieprijzen en dat men duurzaam kan werken met een groene en schone energiebron.

Voeg daarbij de voortdurende daling van de prijzen van fotovoltaïsche panelen en aantrekkelijke financieringsmogelijkheden, en het resultaat is een oplossing die steeds toegankelijker wordt voor de gehele bevolking.

In dit artikel hebben wij de meest essentiële informatie over de technologie verzameld voor degenen die erover denken hun eerste zonnepaneel te kopen en te installeren. Kijk hier eens naar!

  1. Hoe werkt het?
    Zonnepanelen zetten zonlicht rechtstreeks om in elektrische energie via een proces dat bekend staat als het fotovoltaïsch effect.

Dit gebeurt in elk van de zonnecellen die samen een paneel vormen, dat er 60 of 72 kan hebben in de modellen die momenteel op de markt zijn.

Overdag wordt al het zonlicht dat de platen bereikt omgezet in energie, zowel directe als diffuse straling, d.w.z. licht dat door de wolken wordt weerkaatst. Zelfs op bewolkte of regenachtige dagen blijven de platen dus energie opwekken, zij het in kleinere hoeveelheden.

Maar het zonnepaneel is slechts één van de onderdelen van een fotovoltaïsch systeem, een technologie die wordt gebruikt om zonne-energie op te wekken in huizen en bedrijven. Een fotovoltaïsch systeem maakt gebruik van een set apparatuur, die we een zonneset noemen.

Na de productie moet de energie van de platen door een ander belangrijk onderdeel van het systeem: de omvormer voor zonne-energie.

De rol van de omvormer is het vermogen van de platen aan te passen aan de norm die door ons elektriciteitsnet en onze elektronische apparatuur wordt gebruikt. Na te zijn omgezet, kan de energie nu worden verdeeld.

  1. Installatie.
    Om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen, moet het zonnepaneel op een geschikte plaats worden geïnstalleerd, meestal op het dak van een gebouw.

Een andere factor die verband houdt met de hoeveelheid licht die het zonnepaneel bereikt, is de richting en de helling van het dak. De ideale richting voor zonne-installaties in alle landen op het zuidelijk halfrond is het noorden, in landen op het boreale halfrond het omgekeerde.

De ideale dakhellingshoek moet gelijk zijn aan de breedtegraad waar de woning zich bevindt. Zo nodig worden de richting en de hoek van het zonnepaneel dus gecorrigeerd door middel van steunconstructies.

Als het dak niet geschikt is, worden ook draagconstructies gebruikt om het paneel rechtstreeks op de grond te installeren.

  1. Duurzaamheid.
    Zelfs bij blootstelling aan de elementen van het dak heeft het zonnepaneel een standaard levensduur van ten minste 25 jaar. Alles zal afhangen van de kwaliteit van de panelen.

Het verlies aan efficiëntie bij de omzetting van licht in energie is minimaal en de belangrijkste fabrikanten garanderen 80% van de opwekking aan het einde van deze periode. Met andere woorden, een module zal, tot hij 25 jaar meegaat, ten minste 80% van de hoeveelheid energie opwekken die hij in het begin opwekte.

De fotovoltaïsche omvormer, een andere belangrijke uitrusting van het systeem, heeft een nuttige levensduur van ten minste 15 jaar. Als het het nodige onderhoud krijgt, kan het nog langer duren.

  1. Onderhoud.
    Maar denk niet dat deze onderhoudsbeurten erg frequent zijn. Ondanks het feit dat de fotovoltaïsche systemen vele uren per dag werken, vergen zij zeer weinig onderhoud. Het belangrijkste, dat je zelf kunt doen, is het reinigen van de zonnepanelen.

Maar dat is alleen als ze erg vuil zijn, wat niet vaak voorkomt, want ze hebben een antikleeflaag die de ophoping van vuil voorkomt. In het geval van stof, kan regenwater het verwijderen.

In geval van verontreiniging of vogelpoep is het schoonmaken echter eenvoudig en vereist het slechts een waterstraal en een bezem met zachte haren.

Bovendien is elektrisch onderhoud van het systeem ook noodzakelijk, maar veel minder frequent. Eenmaal per jaar is voldoende om de optimale opwekking van het systeem te garanderen.

  1. Hoe te kopen.
    De gemakkelijkste en veiligste manier om een zonnepaneel aan te schaffen is via een zonne-energiebedrijf.

Als je deze weg kiest, vallen alle stappen, processen en documentatie die nodig zijn voor de installatie van jouw project onder de verantwoordelijkheid van het bedrijf.