6 tips om een huis te verkopen

Een woning verkopen doe je niet van vandaag op morgen en moet met een bepaalde gewiekste strategie gebeuren. Als die gedachte je een beetje angstig maakt, dan heb je de mogelijkheid om een vastgoedmakelaar hierbij in te schakelen. Of heb je liever zelf de touwtjes in handen om heel wat verkoopkosten te kunnen uitsparen, dan moet je zeker verder lezen. 6 tips hoe je een woningverkoop tot een goed einde brengt.

Tip 1: Overtuigingskracht primeert

Wie een vastgoed wil verkopen, moet in eerste instantie voldoende kandidaat-kopers kunnen overtuigen om een bezoekje te brengen. Zorg dat je een goed en waarheidsgetrouw beeld schetst. Lijst met pen en papier de informatie met meerwaarde op zoals:

 • Het aantal slaapkamers en de grootte
 • Geef de exacte grond- en woonoppervlakte op
 • Het bouwjaar van de woonst en wanneer werden de laatste renovatiewerken uitgevoerd
 • Vergeet niet de aanwezigheid van een garage, parking of tuin te vermelden

Een aspirant koper heeft niet alleen heel graag info over het huis, maar ook gegevens over de omgeving. Iemand die dagelijks met de het openbaar vervoer naar zijn werk pendelt, wil weten hoever het bus- of treinstation van zijn woonst is verwijderd. Andere belangrijke parameters zijn ongetwijfeld winkels en scholen in de buurt. Zet alle grote voordelen van de woning extra in de verf, zonder dat je overdrijft met de pluspunten. Presenteer je woning niet mooier voor dan het is. Het levert misschien wel wat meer bezoekers op om de woning te bezichtigen, maar de kans om daadwerkelijk te kopen is bijzonder klein.

Tip 2: Hou altijd zelf een maximaal bedrag voor ogen

Een gegadigde die een woning wil kopen, heeft altijd zelf een maximaal bedrag voor ogen. Maar dit geldt ook voor de verkoper. Zorg dat je ook een bepaald minimumbedrag altijd in je achterhoofd houdt. Een realistisch prijskaartje is van cruciaal belang. Welke prijs dat is, hangt af hoeveel iemand die voor je woning wil betalen. Spijtig genoeg strookt dit niet altijd met de vraagprijs die jij jezelf hebt voorgespiegeld. De mogelijke nieuwe bewoner heeft immers nog niet dezelfde emotionele band met de woonst zoals jij dat beleeft. Hij of zij zal er dan ook met een andere invalshoek naar kijken. Dit maakt het bepalen van een realistisch prijskaartje immers niet zo eenvoudig. De waarde van een huis is gefundeerd op verschillende pijlers:

 • De geografische ligging
 • De grootte van het huis met het aantal slaapkamers
 • Het type pand
 • De huidige staat van het pand: renoveren of instapklaar
 • Extra comfort is vaak van ondergeschikt belang zoals een zwembad of zonnepanelen

Om een prijs te bepalen is het aan te bevelen eens een kijkje te nemen bij online vastgoedmakelaars bij jou in de buurt. Op verschillende websites kan je zelfs bekijken hoeveel mensen zijn geïnteresseerd in een bepaalde prijsklasse van een woning.

Tip 3: Kwaliteitsvolle foto’s

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar uitstekende kwaliteitsvolle foto’s zorgen voor een eerste indruk die wel eens heel doorslaggevend kunnen zijn in de beslissing van een potentiële koper. Fraaie afbeeldingen maken deel uit van een goede verkoopstrategie. Geïnteresseerden worden sneller omver geblazen om je woning te komen bezichtigen. De betere vastgoedfoto’s zijn de panden die heel veel licht en ruimte bieden. Om die ruimte te scheppen, zal je alles zowel binnen als buiten moeten opruimen. De kleine persoonlijke bezittingen zet je eventueel in een naburige kast. Om voldoende licht te creëren maak je de foto’s overdag. Zorg dat de aanwezige rolluiken volledig zijn opgelaten, de gordijnen worden geopend. Doe eventueel licht aan of werk met bijkomend kaarslicht. Zonlicht is op dit vlak de beste bondgenoot.

Tip 4: Vergeet de verplichte certificaten niet op te geven

Je bent verplicht het energieprestatiecertificaat op te geven wanneer je een woning wil verkopen. Sinds 2008 is zo’n certificaat verplicht als je een pand wil verkopen. Het energieprestatiecertificaat staat overigens synoniem met het zogenaamde energielabel. Het label geeft informatie over het energieverbruik bij:

 • Verwarming en de nodige warmtevoorziening
 • Verlichting in de woning
 • Koeling
 • Beschikbare ventilatie

De energetische waarde wordt weergegeven van A tot en met G waarbij A het meest energiezuinig is en G het slechtst scoort.

Tip 5: Bezichtigingen voorbereiden is heel belangrijk

Als verschillende potentiële kandidaten voor je woning een afspraak willen maken, kan je best verschillende bezichtigingen op dezelfde dag organiseren. Het geeft het psychologisch voordeel dat de woning erg in trek is wanneer kopers elkaar kruisen. Het tijdstip van verschillende afspraken speelt hierbij een heel belangrijke rol. Zorg dat er veel lichtinval is, maar hou ook met externe factoren rekening. Zie dat je rumoerige buren op dat ogenblik niet thuis zijn bijvoorbeeld. Maak dat kostbare bezittingen niet in het gezichtsveld van een koper liggen. Zet de ramen op voorhand open en voorkom dat er geen muffe geur in de woning hangt. Andere initiatieven die je kan ondernemen als iemand je woning komt bezichtigen:

 • Steek enkele (geur) kaarsen aan om het gezellig te maken
 • Plaats een bloemstuk op tafel
 • Zorg eventueel voor sfeerverlichting
 • Vergeet niet een verse pot koffie te zetten als gastheer

Tip 6: Doe beroep op social media

Als je snel succes wil bereiken met de verkoop van je woonst, doe dan beroep op sociale media. Volgende social media platforms kunnen je hierbij helpen in volgorde van belangrijkheid:

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Instagram
 • Pinterest

Verlies niet uit het oog dat de speurtocht naar een nieuw eigendom tegenwoordig in eerste instantie gebeurt via online te zoeken.