Verschillen tussen diverse fitnessapparatuur

Sporten is enorm populair. Vaak is het moeilijk kiezen tussen de verschillende fitnesstoestellen. Daarom geven we hier een overzicht van de voor- en nadelen van de 4 bekendste apparaten in Nederland.

Hometrainer

Een hometrainer kan makkelijk omschreven worden als een fiets voor binnen. Fietsen is goed voor je. Het is een gezonde manier van bewegen. Je belast je gewrichten niet overmatig met de draaiende bewegingen. Een hometrainer beschikt bovendien over verschillende niveaus, van een rustige warm-up tot een intensieve intervaltraining. Blijf je langere tijd op een hoog tempo fietsen, is het een ideale manier om vet te verbranden. Tijdens het fietsen kan je zelfs een serie of film op de display bekijken. Je kan zo als het ware ontspannen tijdens het inspannen. Een nadeel is dan weer dat steeds dezelfde fietsende beweging eentonig kan worden. Met een hometrainer train je ten slotte ook alleen je benen en je billen. Andere cardiotoestellen daarentegen zetten zowel je boven- als je onderlichaam aan het werk.

Roeitrainer

Een roeitrainer is een van de meest efficiënte apparaten om je conditie te verbeteren. Je hele lichaam wordt bij de roeibeweging gebruikt. Van je benen tot je billen en je rug, alle spieren worden in werking gezet. Je kan zo niet alleen veel spiermassa op een gezonde manier opbouwen, je spieren leren ook met elkaar samen te werken. Een roeitrainer is verder goed voor het hart. Op een laag niveau kan je vaak een hoge snelheid bereiken. Hou je deze voor een langere tijd aan, verbeter je je conditie en verbrand je een hoop calorieën. Tegelijkertijd bevordert dit je bloedsomloop wat een positieve invloed op je hart zal hebben. Een roeitrainer is geschikt voor iedereen, voor jong en oud. Een nadeel is dat je de juiste techniek moet gebruiken. Eenmaal je een goede techniek onder de knie hebt, is de kans op blessure klein. Een roeitrainer wordt vaak langdurig gebruikt, wat saai kan worden. Probeer jezelf steeds weer uit te dagen om gemotiveerd te blijven!

Crosstrainer

Een crosstrainer is het apparaat waarop je een soort van draaiende loopbeweging maakt terwijl je twee hendels vasthoudt. Er wordt als het ware een natuurlijke loopbeweging nagebootst, zonder de schokken van het hardlopen. Je gewrichten worden zo minimaal belast. Met een crosstrainer verbrand je veel calorieën, Het hele lichaam moet in beweging komen om het apparaat aan de gang te krijgen. Tot 80% van de spieren worden hierbij gebruikt. Een uurtje op de hometrainer verbrand bijna dubbel zoveel calorieën als een uur op de hometrainer. Het is verder een makkelijke en veilige toestel. Er is in feite maar één beweging die uitgevoerd kan worden. Een nadeel is dat er een maximaal gebruikersgewicht aan verbonden is. De apparaten kunnen vrij veel hebben, maar sporters met een hoger lichaamsgewicht moet toch oppassen.

Loopband

Hardlopen is goed om vet te verbranden en een conditie op te bouwen. Door het slechte weer of een onveilig gevoel is buiten lopen echter niet altijd prettig. Daarom kiest men vaak voor een loopband. Dit is niet het enige voordeel. Op een loopband worden je gewrichten bovendien ook minder belast. De klappen tijdens het hardlopen zijn minder hard dan op een wegdek of in het bos. Je loopt steeds op dezelfde zachte ondergrond. Verder is het ook makkelijk om een bepaald tempo voor langere tijd aan te houden. Door de hellingshoek af te stellen kan je ook nog eens verschillende spiergroepen trainen. Een nadeel is dat je binnen geen natuurlijk luchtweerstand hebt. Lopen op een loopband is daarom makkelijk en minder intensief dan buiten lopen. Ten slotte moet je goed opletten dat de loopband van goede kwaliteit is zodat je gewrichten niet onnodige en overmatig belast worden.

Zoals je ziet, heeft elk apparaat zijn pro’s en contra’s. Of je ze nu in de sportschool of thuis gebruikt, kies het apparaat dat jij leuk vindt en dat bij jouw trainingsschema past!