Fluconazol: wondermiddel tegen schimmels en gisten?

Fluconazol is een medicijn dat werkt tegen allerlei soorten schimmelinfecties en gisten. Wanneer je huid, nagels, slijmvliezen of organen te kampen hebben met een schimmelinfectie, kan fluconazol oplossing bieden. Daarnaast werkt dit middel ook ter voorkoming van infecties.

Essentieel voor het aanvechten van schimmelinfecties

Fluconazol is door de WHO Werelgezondheidsorganisatie opgenomen in de modellijst van essentiële geneesmiddelen. Dit betekent dat fluconazol altijd in voldoende mate aanwezig moet zijn, in een bruikbare vorm en voor een betaalbare prijs (vanuit maatschappelijk oogpunt). Bij de apotheek krijg je fluconazol meestal in capsules, maar in drankvorm of via een infuus is het ook mogelijk om dit middel binnen te krijgen.

Je kunt fluconazol krijgen op recept en de dokter zal dit middel voorschrijven als je te kampen hebt met een gist- of schimmelinfectie. Fluconazol helpt onder andere tegen spruw, pityriasis versicolor, vaginale schimmelinfecties, schimmelnagels, voetschimmel, ringworm en infecties door een Leishmania-parasiet. Afhankelijk van welke infectie je precies hebt en waar, moet je fluconazol een aantal dagen tot een aantal maanden blijven slikken om de infectie tegen te gaan. Belangrijk om te weten is dat je altijd de gehele kuur fluconazol moet afmaken, ook al zijn je klachten reeds verdwenen. Doe je dit namelijk niet, dan bestaat de kans dat de schimmel- of gist-infectie weer terug kan keren.

Wat zijn de bijwerkingen?

Als je medicijnen gebruikt, dan is er vaak kans dat je wellicht last zal krijgen van bijwerkingen. Deze kunnen variëren van niet ernstig tot zeer ernstig. De kans op bijwerkingen verschilt verder ook weer per geneesmiddel. Bij fluconazol is bijvoorbeeld bekend dat je in sommige (zeldzame) gevallen uitslag op je huid, hoofdpijn of maagpijn kunt krijgen. Op GezondBegin.nl kun je meer algemene informatie lezen over fluconazol als geneesmiddel en de bijwerkingen ervan. Gebruik je fluconazol en heb je naar jouw gevoel teveel last van bijwerkingen? Dan is het slim om contact op te nemen met je arts.